BEN ASHAARI

Thursday, November 6, 2008

ACAR MENTAH PEDAS

Acar Mentah Pedas

Ini acar biasa yang boleh dimakan bersama nasi beringin....Nak buat mudah, main agak2 saja, ikut citarasa tekak masing2.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 batang lobak merah, kerat dan hiris halus
1 biji timun, kerat dan hiris halus
1/2 biji nenas, kupas, buang empulur dan hiris halus
1 biji bawang besar, hiris halus
2 - 3 biji cili merah*
2 ulas bawang putih*
3 camca besar gula pasir*
1 camca tej garam*(*ditumbuk lumat)
Cuka makan secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Campur semua bahan sayur2 dalam satu bekas, masukkan bahan tumbuk lumat dan gaul rata. Tambah cuka secukup rasa. Hidangkan segera....

2 comments:

MamaFaMi said...

Mat ni punya presentation memang malatops la Mat. Mana belajau ni? Ajau mama sket... ada gak hati nak tiru macam Mat present, tapi hampeh, tak jadi! Hahaha... tak dapat restu Mat kot nak tiru, tu sebab tak jadi!

Mat Gebu said...

mamafami...
Mama, mat letak2 gitu jee...tapi masa menangkap tu, mcm2 gaya u, menonggek ada, cuma golek2 je tak...hehehe.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.