BEN ASHAARI

Monday, October 27, 2008

KUE TEOW SUP HOR FUN

Kue Teow Sup Hor Fun

Tengah malas2 pun jadi rajin...Ni semua gara2 nampak "kue teow sup hor fun" kat dapur rinnchan yang femes ituu.....Memang menggoda u, lagi lah kalau tengah lapar ala2 buaya....tak caya gua cakap?..Lu check sendiri lah bebb kat sini......Tapi maaf yea rin sebab mat buat ikut apa yang ada dalam peti ais ku sahajaaa......Ok ni resipi asal dari rinn....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kati kue teow (600 g), dicelur sekejap dan toskan, gaul dengan sedikit minyak
2 potong dada ayam (mat guna daging batang pinang=300g)
10 ekor udang besar (tak letak sebab udang masih kat laut)
10 biji bebola ikan (tak letak juga sebab tak de)
5 batang crab sticks, dikerat2
1/2 batang lobak merahm hiris nipis (yang ni tambah sendiri)
3 ulas bawang putih, hiris halus
Sedikit minyak untuk menumis
1 camca teh lada sulah
Air secukupnya
Sedikit miyak bijan
Garam dan gula secukup rasa
Hirisan daun kuchai (mat guna daun sup)
1 ketul kiub ayam (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang putih hingga harum, masukkan serbuk lada sulah. Kacau rata dan tuang air secukupnya dan biar mendidih.
  2. Masukkan daging batang pinang dan rebus hingga ayam/daging empuk. Keluarkan dan bila sejuk, hiris daging nipis2 (kalau ayam, carik2kan dagingnya).
  3. Masukkan bebola ikan, kiub ayam, crabstick, lobak merah dan udang ke dalam sup tadi dan perisakan dengan beberapa titis minayk bijan, garam dan sedikit gula. Biar mendidih sekejap.
  4. CARA PENYEDIAAN :- Ambil kue teow secukupnya dan masukkan ke dalam mangkuk sesuai. Tuang kuah, tabur ayam/daging dan daun kuchai (mat guna daun sup n bawang goreng). Nak sedap lagi letak sambal kicap....Hidangkan panas2....

5 comments:

rinnchan said...

Ni yang respek kat che mat niii... Baru aje rinn baca komen kat FP rinn, bila rinn lompat ke mari..tengok2 dah siap che mat masak kue teow sup tuu. !!!
Heh Heh Heh.... Dah blurrrrrppppp jugak tuuu kann !!!
Mmg betul..lepas2 raya ni tekak mmg cari yg sup sup aje...

Ezza Aziz said...

sedap nyer laa,
nape la ko siksa jiwa raga akak ni dengan masakan ko ni....aduiii..
lapar nyaaa...

Mutiara said...

Thank you Mat for all the recipes, tak dapat masak or makan, jamu mata pun dah berselera.

mother of two said...

salam..
cik mat... mmg sedap jer nmpk. emm dlm lemari ais ader lg kueh teow bwk dr malaysia.. sesuai sgt utk resepi tu...hohohoho

Fazliza said...

nampak cam simple je menu kali ni... mcm boleh masak pulak..hehe...memu malam ni la gamaknya:)