BEN ASHAARI

Thursday, October 23, 2008

GULAI LEMAK TEMPOYAK

Gulai Lemak Tempoyak

Sebelum tu, mat nak ucapkan tahniah pada "Min" dari blog "bakingproject" kerana kemunculannya dalam satu segmen di rancangan "Apa2 Ajee" terbitan TV3 sat tadi, dia sebagai tenaga pengajar di "Cake Connection" telah muncul dengan beberapa pelajarnya yang sedang menghias cup cake...Walaupun sekejap tapi sungguh bermakna..kan Min?....Cup cake tu pun semuanya cantik2....Ok lah, lepas cerita, jom kita makan gulai lemak tempoyak, mat guna ikan air tawar, yang mana tak makan tu, boleh ganti dengan ikan air masin (ikan laut) yeaa..

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 - 6 ekor ikan "terebol" yang sederhana besar (sejenis ikan air tawar)
1 - 2 cawan terung pipit (optional)
3 helai daun kunyit, disiat
1/3 cawan cili padi*
1 1/2 inci kunyit hidup*
1 camca teh garam kasar*(*tumbuk halus)
2 1/2 camca besar tempoyak
700 ml santan cair
400 ml pati santan
3 - 4 biji limau kasturi
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan terebol, dibuang sisik, siang, cuci bersih dan perap dengan jus limau nipis dan garam selama 10 - 15 minit. Cuci kembali, toskan dan lumur dengan sedikit kunyit serbuk dan garam. Goreng ikan hingga garing. Terung pipit dicuci bersih, tumbuk sedikit (sekadar pecah2 sahaja) dan ketepikan.
  2. Dalam belanga atau periuk, masukkan bahan2 tumbuk, tempoyak dan terung pipit, gaul rata dan tuang santan cair. Jerang atas api hingga mendidih dan terung lembut sedikit.
  3. Masukkan ikan dan tuang pati santan. kacau perlahan dan masak hingga mendidih, masukkan daun kunyit. Tambah garam jika perlu. Akhir sekali perah jus limau kasturi secukupnya hingga mendapat rasa yang sesuai....(mat guna jus dari 3 biji limau kasturi).
  4. Biar mendidih 1 - 2 minit, matikan api dan boleh hidangkan bersama nasi hangat. Berhati2 semasa makan ikan, kerana ikan tu tulang dia berselirat....

4 comments:

Min said...

Thank you Mat, kita sendiri termiss part awal (salah tengok time), hahaha.. anyway, thank you for the good wishes. You're such a wonderful friend.

trivvient-have a say said...

sales events announcement for you happened in klang valley!
* roxy n quicksilver cardholder promotions RM15
* Complimentary Stila Makeover-just flash ur card
Zara, Massimo Dutti, Pull and Bear Warehouse Sale at PJ

dunt miss anothe chanel stila estee lauder kose clarins clearance sale -visit trailsshoppers.blogspot.com so u dunt miss another sales events


Zara, Massimo Dutti, Pull and Bear Warehouse Sale:24-27 Oct 2008
Zara, Massimo Dutti, Pull and Bear Warehouse Sale
metrojaya warehouse sale
mph warehouse sale
Fashion Warehouse Sale

must go:
reminder: more info
http://trailsshoppers.blogspot.com/2008/10/zara-massimo-dutti-pull-and-bear.html

yeah more n more

Pssst
* roxy n quicksilver cardholder promotions RM15
* Zara, Massimo Dutti, Pull and Bear Warehouse Sale:24-27 Oct
* Complimentary Stila Makeover-just flash ur card
* Club Monaco Mid Season Sale
* Topshop Topman Miss Selfridge Dorothy Perkins Mid Season Sale
* Forever 21 Sale:spotted at 1Utama
* Melium Outlet Leather Clearance(til 24 Oct'08)
* bonuslink member sale in Parkson will be on 31 Oct 2008
* La Senza Bras n more: Buy 1 Free 1
* Carven Ong 1st Time Couture Sale:25,26Oct-9Nov08
* buku alaf 21 books fair

Aishah @ UmmiAqil said...

uik..gulai tempoyak? nih yg tak tahan nih...mau je terbang terus bertenggek kat depan pintu ah mat gebu...:D wat muke seposen...

NBB said...

kalau ganti dengan ikan terubuk ok tak?