BEN ASHAARI

Friday, July 25, 2008

MIX FRUIT MUFFIN

Mix Fruti Muffin

Lama tak buat muffin, jadi sempena nak melicinkan stok2 bahan dalam peti sejuk, mat pun memulakan operasi. Dalam peti sejuk tadi ada baki Quaker Oat dan kurang lebih 3/4 cawan "mix fruit". Mat pun mulalah mengubahsuai beberapa resipi yang ada
.....dannn.....jeng..jeng..jeng...terjadi lah "Mix Fruit Muffin", yang lemak harum dan kurang manis....

BAHAN-BAHANNYA :-)
170 g mentega
150 g gula kastor
4 biji telur gred A
350 g tepung gandum*
20 g baking powder*(*digaul rata dan diayak)
1 camca teh esen vanilla
160 ml susu segar
50 g "Quaker Oat"*
120 g "mix fruit"*(*digaul rata)



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Krimkan mentega bersama gula hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Jarak waktu untuk sebiji telur ialah 1 minit.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis. Tuang esen vanilla dan kacau rata.
  3. Masukkan mix fruit dan quaker oat tadi. Gaul perlahan menggunakan spatula sehingga rata. Sudukan ke dalam muffin cup 3/4 penuh, buat hingga siap. Hias dengan sedikit mix fruit atasnya jika suka.
  4. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 25 minit atau hingga masak. Bergantung pada saiz muffin cup dan juga keadaan oven masing. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan....

4 comments:

dilaOHdila said...

SAYA SUKA CARA EN MAT AMIK GAMBAR CLOSEUPNIH
MENU SHUNTEK LAGI TAMBAH SELERA

boxhousestudio said...

mat

akak bekonan la sangat ngan kitchen aid ko tu mat..kalu dah tak nak pakai habaq mai kat akak ye he he

tapi kalu idea camne nak dapat murah mat email kat akak tau...story sikit kat mana mat beli...geram la mat lawa benor dan sesuai sangat untuk pembuatan makanan yg ikut resepi-resepi dalam blog dan fp ne

psst...story ya mat

salam hormat
akak tun

http://boxhousestudio.fotopages.com

boxhousestudio said...

boxhousestudio@gmail.com he he

dhiya esmeralda said...

Klau gne marjerin blh ke?

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.