BEN ASHAARI

Saturday, July 26, 2008

GULAI ASAM PEDAS

Gulai Asam Pedas

Ini lauk asam pedas, sejak2 ni kan tekak macam gemar sangat makan asam pedas. Resipi dah banyak kali letak kat sini, tapi tak pelah, mat tulis juga yeaa...

BAHAN-BAHANNYA:-)
4 keping ikan duri, boleh guna ikan tenggiri atau ikan merah
1 pokok sawi jeruk, potong, cuci dan rendam
1/2 cawan jus asam jawa
1 cawan cili kisar
Garam dan sedikit gula
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci belacan*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk hingga lumat)
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Perap ikan duri dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 15 minit. Cuci kembali dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Tuang air (kurang lebih 700 ml), kacau rata dan biar mendidih.
  3. Masukkan sawi jeruk dan ikan. Bila mendidih, masukkan jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Didihkan dengan api sederhana hingga ikan masak. Boleh dihidangkan bersama nasi hangat dan ulam2man...

1 comment:

sue_ene said...

nak tanya mat..sawi jeruk tu boleh tak kita buat sendiri instead of beli kat kedai??mcm mana nak buat sendiri

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.