BEN ASHAARI

Tuesday, April 29, 2008

MASAKAN KAMPUNG

Masakan Kampung

Hari ni cuaca mendung dan hujan2, jadi tengah hari tadi kami makan masakan simple yang biasa org2 kampung masak, mat tak letak resipi sebab semuanya lauk2 yang senang untuk di masak..soo kita cuci mata aje lah yeaa untuk n3 yang ini....harap maklum!!!


Urap Pucuk Ubi dan juga ikan masin bulu ayam goreng bertepung..


Lemak putih kobis dan Ikan kembong goreng (mat guna kunyit basah).



Dan juga sambal belacan mangga, fuh!!!, memang terangkat walaupun pedasss.....

9 comments:

Dianne said...

Sedap ehh BR mat,kalo dyg dah 2 3 pinggan nasik,adoii sib baik xjadi jiran,kalo tak,ari2 gi umah bwk pinggan aahaksss!!!!

yasminsanusi said...

Mat, sambal belacan mangga tu yg tak boleh tahan tu..

Ummi said...

Mat, aduh walaupun simple, tp dah cukup mengancam perut akak ni haa..N pinggan2 lama ko tayang tu, cantik2 laa...ish rasa nk balik rumah Tokwan la kutip pinggan2 tu..hehe..*cucu x malu betuii :))

jo ayee said...

MATTTTTT...sedap tu menu umah mat hari ni..2 pinggan mau tak cukup tu..urap & sambal tu..& segala2nyer la...bestkan

zaitgha said...

wow wee....showing off your old dinnerware collection ya....nice and the lemak kobis and sambal mangga with ikan goreng are killers combination ha ha ha.....if eating sitting on the floor bole tersandar kat dinding lepas makan tuh ....love this post

Mrs.Zack said...

mat

nie baru betul mengimbau kenangan lama masa zaman kanak2. best wooo makan lauk camnie sambal belacan mangga tu paling tak tahan :)

Mat Gebu said...

dayang...
Boleh saja, bawak pinggan dgn kek lapis sekali..ahakss....

yasmin...
Tapi mat lagi suka sambal belacan kuinin...lagi menyengat uu!!!

kak ummi...
eh baik mintak kalau ada, best tau kak, mat pun simpan yg mana ada, dulu ada byk, tapi tatau mana pi...

Jo...
Kat san tak leh tanam pokok ubi ek.Kalau tak boleh buat urap pucuk dia...

Datin Zai..
Hehe, i ada sikit je datin, yang lain pattern sama, tapi rugi lah dulu2 tak simpan elok, habis semua tatau mana pergi....

mrs zack...
mmg, itu pasal kan kalau kita hidang masakan mengikut tema dan pinggan2 yg sesuai, boleh mengimbau nostalgia...tak gitu..

savemezero said...

alahai...sedapnya masakan kg
abg mat..mkn sue reti...msk tak reti...ekekekekek

alizahouseofcooking said...

Nostalgia betul tengok juadah Mat bukan ape bila tengok pinggan klasik tu teringat masa kecik-kecik dulu, koleksi tu masih ada dalam simpanan keluarga. Tiba-tiba terkenang pada ibu yang baru pergi.